Vidal Sassoonin hiusmuotoilua

Vidal Sassoon – työfilosofiamme juuret


Vallankumouksellinen, modernisti ja hiusalan legenda Vidal Sassoon mullisti naisten hiusten muotoon leikkauksen kuusikymmenluvulla. Kuuluisa kampaaja loi ajatusmallin, jossa sopivuus ja toimivuus tulevat ennen kaikkea. Qtimen työfilosofia perustuu Sassoonin tarkkaan tekniikkaan ja sopivuusajatteluun, se on yksi tärkeimmästä työvälineestämme. 

Vidal Sassoonin hiusmuotoilua
Sassoon aloitti kampaajauransa äitinsä painostuksella Lontoon East Endin pienessä kauneussalongissa 14-vuotiaana. Vaikka hän haaveili jalkapalloilijan urasta, nuoresta shampoopojasta muuntautui kunnianhimoinen kampaaja. Muutaman vuoden kuluttua Sassoon haki Lontoon parhaimmalle parturi-kampaajalle Raymond Bessonille oppipojaksi, ja vuonna 1954 perusti Lontoossa ensimmäisen kampaamonsa.  

Vidal Sassoonin menestyksen salaisuus oli päättäväisyys ja järkkymättömyys. "Jos sinulla on tyyliä ja päämäärä, etkä halua tehdä kompromisseja, sinun täytyy aina toimia niin, mikä sinusta tuntuu hyvältä.", hän kertoo Telegraphin haastattelussa 2011. 

Vidal Sassoon hiusmoutoilua

Sassoonia ei pidetty asiakaspalvelijana, hän oli visionääri. Hän halusi päästä eroon naisten aikaa vievistä rullakampauksista ja pelkästä hiusten lyhentämisestä. Hän uskoi radikaalisti, että jokaisella voisi olla kauniit hiukset ilman tuloluokkaa, aikaa tai rahaa katsomatta. Olisi vain ajateltava taidokkaammin.

Inspiraation lähteenään Sassoon käytti rakastamaansa bauhaus arkkitehtuuria, joka perustuu kolmiulotteiseen geometriaan. Hän oli ensimmäinen kampaaja, joka kehitti perusmuotojen pohjalle rakentuneen muotoon leikkauksen. Näyttelijä Nancy Kwan toi ensimmäisenä Sassonin klassisen bobin maailman tietoisuuteen 1963 ja vuonna 1964 hän loi ikonisen five-point-cutin, josta koko maailma puhui. 

Nancy Kwan Vidal Sasoonin muotoilemassa bob-mallissaNancy Kwan kuuluisa Vogue kansikuva vuodelta 1963.
 Vidal Sassoonin kuuluisa five-point-cut

Graice Coddington ja tunnettu five-point-cut.

Kuusikymmenluvun muutokset naisten vaatteissa ja työkulttuurissa mahdollistivat myös hiusmuutokset. Sassoonin muotoon leikkaus mullisti koko hiusalan sekä naisten maailman. Sassoonin myötä naiset voivat heilutella hiuksiaan, he vapautuivat rullilla nukkumiselta ja viikoittaisilta kampaamokäynneiltä.

Vallankumouksellinen näkemys helppohoitoisesta, aikaa kestävästä ja kantajalleen imartelevasta leikkauksesta sai huomiota ympäri maailmaa. Kaikki Vidal Sassoonin tyylissä oli vapautumista, liikkumista. "Naiset vain laittoivat kätensä hiustensa läpi aamulla ja antoivat niiden laskeutua mahtavaan muotoonsa." Sassoon hekumoi Telegraphin haastattelussa. Modernin five-point-cut myötä Sassoon nousi uransa huipulle ja naiset saivat nauttia ”wash and wear” -tyylistä. 

Vidal Sassoon geomertinen leikkaus

Vidal Sassoonin töitä

Vidal Sasoonin töitä koottuna hänen muistolleen 

Sassoonin ajatus perustuu asiakkaallensa sopivaan tyyliin. Työn tekniikka ottaa huomioon käyttäjänsä kokonaisuutena, huomioiden tyylin ja persoonan. Ihon sävyn, silmien värin ja pään ja kasvojen muodon mukaan asiakkaalle valitaan sopiva hiusväri ja leikkaus, jotka korostavat käyttäjänsä parhaita puolia. Tekniikalla tehdään liikkuvat ja terveet hiukset, jotka eivät vaadi arkena edes laittamista. 

”Sassoon on elämäntapa – se on käyttäytymismalli toisiamme ja asiakkaita kohtaan. Sassoon filosofia näkyy työssämme järjestelmällisyytenä ja tietynlaisena itsevarmuutena ja rauhallisuutena. Työfilosofia luo meille myös yhteenkuuluvuutta ja se vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme.”, Nina kiteyttää Qtimen olemuksen.