Sofia Pusa

Yhteistyössä Sofia Pusan kanssa


”Opiskelijaksi paluu osoittautui yhdeksi elämäni parhaista päätöksistä”, kertoo Sofia Pusa, graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka päätti tehdä elämästä oman näköistä ja tuntuista.

Sofia Pusa

Törmäsimme Sofiaan rakkaudella elämäänsä elävien, innostavien ihmisten etsinnöissä. Mikkelistä Ecuadorin, Mexico Cityn ja Toronton kautta helsinkiläistyneen freelancerin hiustyylistä vastaa kevään ajan täydellä sydämellä, QTime. 

Sofia Pusa 9 x Q&A

1. Miten päädyit unelmatyöhösi graafikoksi ja kuvittajaksi?

”Minulle ei ollut koskaan täysin selvää, mitä haluaisin tehdä työkseni. Lukion jälkeen opiskelin vuoden yliopistolla, jonka jälkeen päädyin opiskelemaan Aallon kauppakorkeakouluun. Valmistuin ja sain kiinnostavia töitä, mutta minulla oli aina se tunne, että jotain puuttuu. En päässyt toteuttamaan itseäni.

Sitten löysin kipinän graafiseen suunnitteluun, ja sen myötä päätin hakea uudestaan opiskelemaan. Se oli elämäsi paras päätös. Opiskelin graafista suunnittelua ja kuvitusta Lahden muotoiluinstituutissa sekä Aalto-yliopistossa.”

2. Millainen on työviikkosi, ja mitä siinä rakastat?

”Olen freelancer ja nautin työstäni todella paljon! Parasta on vapaus ja tietenkin itse työn sisältö. Koska teen kuvituksia, graafista suunnittelua ja animaatioita, on työ todella monipuolista, ja jokainen viikko erilainen. Teen töitä työhuoneella Teurastamon lähellä saman katon alla monien muiden luovan alan tekijöiden kanssa.”

3. Mikä on sinulle elämässä tärkeää?

”Läheiset ihmiset ja mahdollisuus toteuttaa itseäni. En halua koskaan lopettaa oppimista ja uuden löytämistä.”

4. Mistä saat inspiraatiota?

”Teen jatkuvasti omia sivuprojekteja, joissa on mahdollista kokeilla uusia asioita ja ottaa riskejä. Saan näistä projekteista paljon energiaa ja ideoita, ja työt myös monesti tuovat uusia asiakkaita, koska niissä ei tarvitse tehdä visuaalisia kompromisseja.

Matkustaminen on myös suuri inspiraation lähde – on aina yhtä virkistävää muistuttaa itseään siitä, miten monella tavalla elämää voi elää. Edellisellä reissullani vietin poikaystäväni kanssa kuukauden Vietnamissa.”

5. Mikä on urasi hienoin kokemus?

”Palkituksi tuleminen Art Directors Club of New Yorkin kansainvälisessä ADC Annual Awards -kilpailussa oli hieno juttu viime vuonna. Oli myös mahtavaa päästä mukaan kuvitusagentuuri Napa Agencyyn, jossa nautin kiinnostavien töiden lisäksi ihanasta porukasta. On ollut hienoa päästä osaksi sitä yhteisöä.”

6. Miten vietät vapaa-aikaasi?

”Koska työskentelen pääosin digitaalisesti, minulle on tärkeää irrottautua teknologiasta vapaa-ajallani. Vietän aikaa ihmisten parissa, luen kirjoja ja käyn näyttelyissä. Urheilukin on tärkeä henkireikä. Silloin kun päivät ovat kiireisiä, salilla käynti, jooga ja kiipeily tekevät hyvää.”

7. Millainen on tyylisi?

”Käytän paljon värikkäitä vaatteita ja voimakkaita kuoseja. Taidan omistaa myös aika monet metallinväriset kengät.”

8. Miten hiuksesi vaikuttavat tyyliisi?

”Nuorempana kävin läpi kaikki mahdolliset hiustyylit oranssista väristä vihreisiin raitoihin. Myöhemmin hiukseni olivat pitkään tummat, jolloin oli vaikea käyttää vaatteissa mustaa tai tummia värejä – nykyisin vaaleisiin hiuksiin on helpompi yhdistellä myös mustia vaatteita.

Viime vuodet hiustyyli on pysynyt enemmän samana enkä edes muista elämää ilman otsahiuksia.”

9. Mistä unelmoit?

”Haaveenani on päästä tekemään töitä vielä isommille kansainvälisille asiakkaille ja tietenkin kehittyä jatkuvasti. En halua suunnitella elämääni liian tarkkaan etukäteen, vaan pysyä avoimena vastaan tuleville mahdollisuuksille.”

Sofia Pusa

Kuvia Sofian uudistuneesta hiustyylistä näet @qtimehairdesign. Sofiaan voit tutustua hänen nettisivuillaan ja @sofia.pusa.